News Flash:

Manastirea crestina care rezista in mijlocul musulmanilor, de mai bine de 1.500 de ani!

6 Septembrie 2018
2916 Vizualizari | 0 Comentarii

La poalele Muntelui Sinai se afla Manastirea Sfanta Ecaterina, numita cea mai veche Manastire Crestina din lume sau Sfanta Manastire a lui Dumnezeu.

Aceasta sfanta asezare pentru crestini supravietuieste si astazi in aceasta zona ostila a lumii datorita unui acord extrem de vechi si controversat. Manastirea a fost construita pe locul in care Dumnezeu i s-a revelat lui Moise sub forma Rugului Aprins, la poalele Muntelui Tablelor Legii (cunoscut si ca Muntele lui Moise sau Muntele Sinai).

In acest loc, Moise a auzit glasul Domnului: „Descalta-te, caci locul pe care te afli este sfant” (Iesirea 3,5). Aici profetul biblic va primi porunca de la Dumnezeu sa scoata poporul evreu din robia faraonului, pentru ca dupa alti 40 de ani de pribegie in Peninsula Sinai sa primeasca, in varful Muntelui Sinai, cele 10 porunci pe doua table de piatra.

Ceea ce este extraordinar, pentru pelerinii care ajung in aceste locuri, este descoperirea faptului ca Manastirea Sfintei Ecaterina reprezinta, de fapt, o oaza crestina intr-o lume islamica, care a supravietuit de-a lungul timpului in ciuda tuturor invaziilor otomane si a presiunilor Islamului.

Aceasta in conditiile in care toate celelalte manastiri crestine din zona Egiptului (numite copte), ramase pana astazi (care sunt „presarate” pe drumul parcurs de Sfanta Fecioara Maria si Iisus in vremea refugiului lor in Egipt), au ajuns sub stapanirea popoarelor musulmane, amprenta lor fiind vizibila in aceste locasuri sfinte pana in zilele noastre.
Putina lume stie faptul ca aceasta Sfanta Manastire este legata, inca de la inceputul fondarii ei de spatiul romanesc, mai exact de poporul dac.

Prima piatra de temelie a manastirii este considerata a fi „pusa” in timpul primei jumatati a secolului al 4-lea d.Hr, de catre imparateasa Elena. Aceasta a ordonat construirea unei capele pe munte dedicata Fecioarei Maria, locul fiind considerat in prezent ca partea cea mai sfanta din cadrul manastirii.

Dupa plecarea romanilor in a doua jumatate a secolului al 4-lea d.Hr, calugarii cer ajutorul imperiului bizantin pentru a proteja locul sfant. In timpul secolului al 6-lea d.Hr, un zid fortificat din blocuri de granit a fost construit in jurul capelei de catre imparatul bizantin, Iustinian I. Intre anii 527 si 565 e.n., imparatul Iustinian ridica aici Manastirea Rugului Aprins, pentru a carei constructie aduce din Tara Romaneasca „o suta de familii de valahi” (dupa cum mentioneaza izvoarele istorice).

Manastirea Rugului Aprins isi va pastra acest nume pana in secolul al IX-lea cand unui calugar al manastirii i se va revela intr-o viziune ca moastele Sfintei Ecaterina se afla ingropate pe varful celui mai inalt munte din Sinai, Gebel Katherina (2.642m).

Un secol mai tarziu calugarii aveau sa coboare sfintele moaste in manastire, unde se pastreaza pana astazi capul si mana stanga ale Sfintei Ecaterina intr-o racla de argint depusa in altarul lacasului. Dupa descoperirea Sfintelor moaste si aducerea lor in biserica, lacasul care purta numele de Manastirea Rugului Aprins si-a schimbat numele dupa cel al Sfintei Ecaterina, pastrat pana in zilele noastre.

Rolul dacilor in constructia manastirii

Pentru realizarea constructiei si asigurarea protectiei, Justinian isi instaleaza aici „cea mai buna garnizoana” (astfel consemneaza in scrierile sale unul dintre generalii lui Justinian) – adusa din Dacia, de la nordul Dunarii (zona care facea parte din teritoriile cucerite de Justinian).

Componentii acestei garnizoane faceau parte din populatia geto-dacica, iar urmasii celor asezati, aici, in Sinai, vor constitui un trib, o comunitate care pentru sute de ani isi va pastra limba, portul si obiceiurile valahe.

Conform manuscriselor, „Justinian a stramutat un numar de 100 de soldati, originari din Valahia, impreuna cu familiile lor, asigurandu-le case in afara manastirii pentru a locui, dar in acelasi timp pentru a strajui manastirea si a-i apara pe calugari”.

Alegerea lui Justinian nu este intamplatoare, de vreme ce vitejia dacilor era renumita– fiind stiut faptul ca „unitatile militare romane, in componenta carora intrau osteni geto-daci, erau de neinfrant”, asa cum mentioneaza marturiile epigrafice.

Justinian se mandrea, avea incredere in acesti soldati, ii cunostea foarte bine si recunostea ca erau din acelasi neam cu el, adica originari din Dacia Mediteraneea, pe care el insusi o numea „prea fericita noastra patrie” (imparatul Justinian avea origini daco-trace, era cunoscut pentru evlavia lui, iar in timpul domniei sale a dus o campanie perseverenta pentru raspandirea crestinismului, alaturi de sotia lui, imparateasa Teodora).

Cei 100 de „colonisti” geto-daci trimisi de Iustinian au avut ca misiune, in prima faza, zidirea manastirii. Din mainile lor, a rezultat un adevarat colos din piatra, zidit si pastrat aproape in forma initiala pana in zilele noastre.

In timpul secolul al VII-lea, noua credinta islamica a aparut in Peninsula Arabica. Cucerirea araba a pus capat, in cele din urma, crestinismului in Peninsula Sinai. In plus, de la inceputul secolului al IX-lea, se spune ca numarul calugarilor din manastire a fost redus la 30. Cu toate acestea, manastirea a continuat sa existe.

Legendele spun ca pentru a putea rezista, calugarii de la Manastirea Sfanta Ecaterina au solicitat protectia de la insusi Profetul Muhammad. Acesta ar fi acceptat cererea, numindu-i pe crestini frati de credinta. Un document controversat, cunoscut sub numele de Actiname ( „Sfant Testament”) se crede ca a fost semnat de catre Profet in anul 623 d.Hr. Conform acestui manuscris, calugarii Manastirii Sfanta Ecaterina au fost scutiti de la plata taxelor si de la stagiul militar obligatoriu. In plus, musulmanii au fost chemati pentru a proteja manastirea si a le oferi calugarilor tot sprijinul de care aveau nevoie.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muntele sinai musulmani crestinism pelerinaj
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1044 (s) | 38 queries | Mysql time :0.020108 (s)