News Flash:

Buchinistii din Paris vor sa fie inclusi in patrimoniul UNESCO

19 Iunie 2018
31 Vizualizari | 0 Comentarii

Buchinistii sau anticarii stradali din Paris, care formeaza ''cea mai mare librarie sub cerul liber din lume'', intentioneaza, cu sprijinul primariei, sa inainteze o petitie Ministerului Culturii pentru a fi inclusi in patrimoniul UNESCO, informeaza vineri AFP.

''Librari saraci care nu poseda mijloacele materiale de a administra o pravalie, nici de a vinde lucruri noi, si care isi etaleaza cartile vechi pe Pont Neuf, de-a lungul cheiului'' - definitia termenului buchinist din dictionarul Furetiere, din 1960, pare sa fie valabila si astazi.

Peste 1.000 de tarabe se intind pe o distanta de patru kilometri de-a lungul Senei, dintre care doua treimi pe malul stang, partea insorita. Tarabele, toate in aceeasi nuanta de verde, au devenit un simbol al capitalei franceze.

Nu platesc chirie pentru aceste spatii acordate de municipalitate, insa trebuie sa respecte cateva reguli: sa tina deschis cel putin trei zile pe saptamana, iar doar o taraba din patru detinute de un titular poate sa vanda suvenire sau obiecte vechi.

Buchinistii doresc o forma de ''recunoastere''. ''In contextul crizei librariilor, concurentei produselor multimedia si al unei inculturi din ce in ce mai pronuntate, vrem sa atragem atentia asupra noastra... Pentru turisti, suntem la fel de importanti ca si Turnul Eiffel'', explica Jérome Callais, presedintele asociatiei culturale a buchinistilor din Paris, care reuneste peste 80% dintre cei 226 de anticari.

Este vorba despre ''una dintre ultimele meserii tipic pariziene'', sustine Gildas Bouillaud, buchinist cu o vechime de doi ani. ''Noi diseminam cunostinte, avem o diversitate fenomenala, temperamente uimitoare, avem aproape un rol filosofic in oras. Trebuie sa fim protejati pentru binele umanitatii'', spune anticarul.

''Nu putem renunta la tarabele cu suvenire'', spune Jérome Callais, pentru ca ii ajuta pe multi sa se descurce financiar. ''Primaria ar trebui sa ne plateasca, suntem un fel de animatori'', spune amuzat si Mathias Grandis, in varsta de 67 de ani.
Turistii se opresc in fata tarabelor, frunzaresc volumele, insa pleaca deseori cu mainile goale. ''Din 100 de clienti, doar doi sau trei cumpara'', spune Mathias.

Printre clientii celebri ai buchinistilor se numara si fostul presedinte François Mitterrand, caruia ii placea sa se plimbe pe chei pe jos, in drumul spre domiciliul sau de pe strada Bievre, insotit de doua garzi de corp.

''Facem parte dintre vestigiile orasului, dar platim prea scump libertatea: este o meserie solicitanta din punct de vedere fizic'', spune Michelle Huchet-Nordmann, un anticar care se afla de 30 de ani pe chei, langa Academia Franceza.

''Sunt pasionati de carti'', subliniaza Olivia Polski, functionar in cadrul primariei din Paris, dar ''modelul economic dupa care functioneaza reprezinta o problema''. ''In contextul in care situatia cartii este foarte sensibila, au nevoie sa se faca cunoscuti'', a adaugat aceasta.

Pentru a fi inclusi pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii, buchinistii trebuie sa convinga Ministerul Culturii sa le prezinte candidatura la UNESCO. Formalitatile pentru acest demers vor dura ''cel putin trei ani'', subliniaza Isabelle Chave, experta in conservarea patrimoniului in cadrul ministerului.

Cheiurile Senei, locul unde buchinistii isi desfasoara activitatea, este deja recunoscut ca patrimoniu material mondial din anul 1991.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

buchinistii anticari paris sena unesco
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Turism.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1002 (s) | 27 queries | Mysql time :0.013990 (s)